Wat is hard water en wat is kalk?

"Ik maak me zorgen over mijn machine. Er is me verteld dat kalkaanslag deze kan beschadigen. Maar hoe weet ik of mijn water hard is?"

- Lucie -

Onze expert aan het woord:

U heeft helemaal gelijk om u zorgen te maken over de hardheid van uw water. Het is belangrijk om dit te controleren. Hoe harder uw water is, hoe meer calcium het bevat, dat van nature kan veranderen in kalkaanslag, wat schadelijk is voor uw wasmachine. Gelukkig zijn er aanwijzingen om de hardheid van uw leidingwater te detecteren en eenvoudige manieren om dit aan te pakken. 

De 4 tekenen dat uw water hard is:

  1. U ziet witte vlekken op uw glazen. Dit zijn kalkvlekken. Ze ontstaan door de spontane neerslag van calciumzouten in het water. Ze duiden op een aanzienlijke hardheid van uw leidingwater.

  2. U heeft het gevoel dat uw wasgoed stug is. 

  3. Na het douchen heeft u het gevoel dat uw huid strak aanvoelt of prikt en/of dat uw haar stug is.

  4. Uw waterkoker krijgt kalkaanslag en u merkt zelfs afzettingen in het opgewarmde water. Dat is niet verwonderlijk, want kalkaanslag vormt zich in grotere hoeveelheden wanneer de watertemperatuur stijgt.

Al deze symptomen wijzen op de aanwezigheid van hard water.

Controleer de hardheid van het water in uw regio.

Volgens zijn kalkgehalte uitgedrukt in België graden (°f) kan kraanwater "hard", "gemiddeld hard" of "zacht" zijn. Water is "hard" boven de 30°f, terwijl "gemiddeld hard" begint bij 15°f. Water is zacht bij waarden lager dan 15°f. Zodra het water gemiddeld hard is, kan kalkaanslag ontstaan.

Om de hardheidsgraad van het water in uw regio te kennen, raadpleegt u de onderstaande kaart van België.

Als u constateert dat uw water hard of gemiddeld hard is, zullen de antikalkproducten van Calgon die bij elke wasbeurt worden gebruikt, uw machine beschermen tegen kalkaanslag, wat de prestaties van uw wasmachine kan schaden.

Tegelijkertijd verbetert u de netheid van uw machine, omdat Calgon producten een anti-residuwerking hebben bij elke wasbeurt. Ze verwijderen afzettingen die onder andere onaangename geuren in uw wasmachine kunnen veroorzaken.

Carte
No1

*Calgon is het meest aanbevolen merk, op basis van marktaandelen van vaatwasfabrikanten die Calgon aanbeleven.