Hoe de milieu-impact van uw wasmachine beperkt houden?

Een wasmachine gebruiken is toch iets alledaags? En toch is het gebruik van een wasmachine niet zo goed voor het milieu, ook al is het verbruik van een machine minder dan bij handwas. Wat kan ik doen om de natuur beter te beschermen? Hoe kan ik mijn energieverbruik verminderen? Onze tips om uw wasprogramma’s te optimaliseren en uw wasmachine efficiënter te gebruiken. 

Uw wasmachine verbruikt water, elektriciteit...

article-banner

Wist u dat een belg gezin per jaar gemiddeld 220 keer de was doet? Dit komt overeen met een verbruik van ongeveer 26 liter vloeibaar wasmiddel of 40 kg waspoeder, 13.000 liter water en 230 kWh aan elektriciteit.

De wasmachine is goed voor 12% van het waterverbruik van de Belg en vormt, door de lozingen, een bron van vervuiling voor zacht water. Wanneer bepaalde onderdelen, zoals de weerstand, ook nog eens vol kalk zitten, zal het elektriciteitsverbruik nog hoger liggen. En dat is slecht voor de planeet. 

Moeten we het dan uit respect voor de natuur maar zonder wasmachine doen? Natuurlijk niet. Een wasmachine laten draaien verbruikt minder water dan alles handmatig wassen. Om op een milieuvriendelijkere manier de was te doen, volstaat het om enkele eenvoudige tips toe te passen. 

Hoe optimaal de was doen?

article-banner

  • Laat uw wasmachine draaien wanneer de trommel vol is. Dit lijkt een stomme tip, maar is het niet. De was doen is immers zo normaal geworden dat we er niet meer op letten of de wasmachine wel echt vol zit. Minder wasjes draaien, is een van de beste manieren om minder te verbruiken. 
  • Doseer het wasmiddel in functie van diens concentratie, de mate waarin de was vuil is en de hardheid van het water. Wie heeft de instructies op de achterkant van de verpakking al gelezen? Niet veel mensen jammer genoeg. Ze zijn nochtans uiterst belangrijk. Ze geven immers aan hoeveel wasmiddel nodig is voor een optimale wasbeurt zodat extra spoelcycli vermeden kunnen worden! 
  • Was zo veel mogelijk op een lage temperatuur. Want hoe hoger de wastemperatuur, hoe meer energie nodig is om deze temperatuur te bereiken. Een beter gebruik van uw wasmachine betekent ook een lager elektriciteitsverbruik! 
  • Plaats een wasbol in de trommel. Deze verbetert de effectiviteit van het programma door tegen de kleding te slaan. Let wel op voor delicate kledingstukken die hierbij beschadigd kunnen raken. 
  • Laat uw was goed centrifugeren alvorens ze in de droogkast te doen. Dit is gewoon een kwestie van gezond verstand. Was die goed gecentrifugeerd wordt, heeft minder energie nodig om te kunnen drogen. Het beste blijft natuurlijk om uw was in de lucht te laten drogen. Dit kan in de tuin of zelfs in huis aangezien dit heerlijk ruikt. 
calgon
calgon
No1

*Calgon is het meest aanbevolen merk, op basis van marktaandelen van vaatwasfabrikanten die Calgon aanbeleven.