Wat betekenen de symbolen op uw wasmachine?

Al jaren bent u uw wasmachine dankbaar. Want dankzij haar heeft u al bergen was verzet. Maar wat de symbolen naast de verschillende programma’s en op het bakje voor wasmiddel juist betekenen, weet u minder goed. Let dus goed op! Want nu vertellen we u alles over de symbolen op uw wasmachine, van wol en fijne was tot centrifuge.

Uw wasmand roept u. Het is zaterdag, de dag waarop u gewoonlijk de was doet. Vol goede moed begint u de was te sorteren op licht, donker en kleur. Laten we nu naar de materialen kijken:

article-banner
  • De bol katoen: voor T-shirts, broeken en lakens 40° voor kleding, 60° voor lakens en 90° voor handdoeken. Bijzonder aan dit programma is dat er veel temperaturen mogelijk zijn. Hierbij draait de trommel veel en snel waardoor alles goed gewassen wordt. Temperatuur: van koud tot 90°.

  • Het speldenkussen: voor wollen truien

    Een programma dat weinig water en centrifuge vereist. Opgelet: sommige wollen truien zijn te delicaat voor machinewas. Temperatuur: van koud tot 40°.

  • De hand in een teil: voor erg delicate stoffen. Een symbool dat verwijst naar handwas. Erg zacht: de trommel beweegt quasi niet, met of zonder centrifuge. Temperatuur: u hebt geen keuze, het is sowieso koud wassen.

  • De drinkbus: voor sportkleren. Dit programma is perfect voor modern textiel zoals acryl, polyamide en viscose. Dit programma is korter dan dat voor katoen. Temperatuur: van koud tot 60°.

  • Het strijkijzer: intensief centrifugeren. Te selecteren na het programma. Dit vergemakkelijkt het strijken door uw was geruime tijd te centrifugeren. Pas op bij delicate stoffen. De teil gevuld met water met een pijl naar beneden: het afpompen van de trommel. Bepaalde stoffen verdienen een lang bad in uw wasmachine. Zo is het raadzaam om uw lakens een nacht te laten weken in koud water zodat de vezels zich kunnen ontspannen. In dit geval stopt u 's avonds de machine wanneer deze nog vol met water zit. De volgende dag moet u de trommel dan afpompen. En dat kan via dit symbool.

  • De pluim: voor lingerie. Een trommel die weinig en zacht draait om uw fijne was maar ook uw (over)gordijnen voorzichtig te reinigen. Temperatuur: 30°.

  • De draaikolk: voor de klassieke centrifuge. Wanneer u tijdens het uitnemen van de was vaststelt dat deze nog erg nat is, kan u dit programma selecteren.

  • De teil gevuld met water: extra spoelen. Deze functie is bijzonder handig wanneer u allergisch bent voor het wasmiddel of u babykleertjes wast. Bij dit programma wordt er langer gespoeld met meer water. Zo wordt uw wasgoed beter uitgewassen en blijven er geen wasmiddelvlekken achter.

En de symbolen op het bakje voor wasmiddel? Zeggen die u iets?

article-banner

De teil met een streep in het midden: voor de hoofdwas

Hier doet u uw waspoeder of vloeibaar wasmiddel in. Opgelet: wasmiddelcapsules worden meteen in de trommel geplaatst.

De teil met twee strepen in het midden: wanneer uw was erg vuil is

Dit is het vakje voor de voorwas. Hierin doet u extra wasmiddel wanneer uw was erg vuil is. Het principe: de eerste wasbeurt verwijdert 50% van de vlekken, de tweede doet al de rest.

De bloem: wanneer u wil dat uw was erg zacht is

Alles dat zich in dit vakje bevindt (verzachter, zetmeel maar ook parfum) komt pas vrij aan het einde van het programma. Uw kleding zal bij het uitnemen veel zachter voelen en beter ruiken omdat er minder gespoeld wordt.

En in welk vakje van mijn wasmachine moet ik Calgon doen?

Alle producten van Calgon horen in het bakje voor wasmiddel zodat ze al van bij de start van het programma de strijd kunnen aangaan tegen kalk en resten. Zo krijgen de producten voldoende tijd om in te werken op de verborgen delen van de machine. Uw wasmiddel en het Calgon-product mogen samen in het bakje voor wasmiddel op voorwaarde dat ze dezelfde vorm hebben (gel, poeder of tablet). Zo niet doet u het wasmiddel zelf meteen in de trommel en het Calgon-product in het bakje voor wasmiddel.

U weet nu alles over de symbolen op uw wasmachine. Nu hoeft u enkel nog maar het meest geschikte programma te kiezen.

Hoe krijg ik de was van mijn kinderen hygiënisch schoon?

Zorg elke dag voor uw familie door alle goede adviezen van Calgon op te volgen om een schone machine te verkrijgen!
calgon

Hoe uw was zacht houden?

Wist je dat wasverzachter je machine dagelijks kan vervuilen? Ontdek al onze tips om zacht wasgoed en een schone machine samen te laten gaan.
calgon

Zijn korte programma's en lage temperaturen een risico voor mijn machine?

Een uitstekend wasresultaat, behoud van de prestaties van uw wasmachine... Calgon is de partner van uw wasmachine!
calgon

4 tips om de was te sorteren zonder fouten!

Hoe kunt u uw wasgoed goed sorteren voordat u het in de wasmachine doet? Volg onze stapsgewijze uitleg om uw kleding onberispelijk te houden!
calgon
No1

*Calgon is het meest aanbevolen merk, op basis van marktaandelen van vaatwasfabrikanten die Calgon aanbeleven.